Melancolia ocelotului

Originalul: The ocelot blues de Adam Khan
Ce se intampla cand iti lasi mintea sa hoinareasca? Studiile au aratat ca atunci cand mintea umana nu are nimic concret la care sa se gandeasca, devine haotica, trecand rapid de la un gand la altul intr-o maniera aleatoare. Dar daca o minte – a ta, a mea – tot hoinareste, la un moment dat gandurile vor da de ceva ce ne va capta atentia: o frica sau o frustrare sau ceva neterminat. Stii cu ce seamana lucrul acesta: mintea ta se impotmoleste, ca o roata prinsa in noroi, ramanand la gandul ingrijorator sau deprimant si distrugandu-ti in felul acesta buna dispozitie. Aceasta este ce pateste o minte fara un scop.

Daca ai un scop, mintea ta previne gandurile din a se prabusi in haos si stari deprimante. Nu-ti poti opri mintea din a gandi, dar cand ai un scop la care sa te gandesti, resursele tale mentale for fi folosite mai rar pentru a te rataci aleator in ganduri care sa te supere. Acum ele au o destinatie.

Acesta este motivul datorita caruia studiile arata ca lumea e mai des intr-o stare buna atunci cand lucreaza la ceva decat in timpul liber. Pare incredibil la inceput dar poate fi explicat prin nevoia unui scop. Majoritatea au scopuri clare mai degraba la munca decat acasa.

Se spune ca „mainile lenese sunt laboratorul dracului” dar un factor important, factor ce te scoate laboratorul dracului este ceva ce trebuie sa faci, ceva ce-ti starneste interesul.

Tine minte acest lucru: Ceva ce trebuie sa faci, ceva ce-ti starneste interesul. Aceasta este cheia – gandeste-te la ea ca la Vitamina S.Ocelotul Melancolic

Mintea umana are nevoie de un scop. E ca ocelotul (n.t. un leopard mai mic) ce-si jumulea propria blana in gradina zoologica din Seattle. Ingrijitorii nu stiau ce sa-i mai faca. I-au adus o femela dar el tot se jumulea. I-au schimbat dieta. I-au schimbat cusca. Dar el tot se zgaraia.

Intr-un final, cineva si-a dat seama ca in libertate, ocelotii mananca pasari. Asa ca in loc sa-i dea ocelotului carne, i-au aruncat un pui nejumulit in cusca. Desigur, ocelotul, folosind miscarile de gheare pe care le folosea pe propia piele, a jumulit penele de pe puiul acela si a incetat sa se mai jumuleasca pe sine.

Mintea ta e la fel. Are nevoie de un os de ros sau se apuca de ros mobilierul. Are nevoie de un scop. Si nu ajunge orice scop, trebuie sa fie ceva ce te provoaca, ce te captiveaza, ceva ce vrei sa realizezi, ceva ce doresti, ceva real si concret. Mintea ta se va alinia scopului respectiv in loc sa fie atrasa in negativitate iar tu vei fi mai fericit.

Gaseste un scop care sa te captiveze
si apoi urmareste-l activ.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *