Intelesuri si Sentimente
iul. 11th, 2006 by Petre
Originalul: Meanings and feelings de Adam Khan
Înţelesuri şi sentimente
Stanley Schachter a făcut următorul experiment: Mai întâi a împărţit subiecţii în două grupe şi apoi le-a făcut la toţi o injecţie cu adrenalină. După aceasta subiecţii au fost amestecaţi cu asistenţii lui Schachter despre care subiecţii credeau că primiseră de asemenea injecţia cu adrenalină.
Intr-unul din grupuri asistenţii s-au comportat ca şi cum ar fi trăit episoade de anxietate. In celălalt grup asistenţii s-au comportat excitaţi şi fericiţi. Întrebaţi ce efect a avut injecţia asupra lor subiecţii din primul grup au spus că injecţia i-a făcut să se simtă anxioşi; subiecţii din al doilea grup au spus că adrenalina i-a făcut să se simtă excitaţi şi entuziasmaţi.
Modul în care s-au comportat asistenţii a influenţat modul în care au interpretat subiecţii experienţă. Interpretarea lor a fost ceea ce a făcut ca experienţa lor să fie plăcută sau neplăcută. Injecţia cu adrenalină a fost aceiaşi pentru ambele grupuri şi a cauzat aceleaşi efecte: bătăi de inimă, a dilatat pupilele, a trimis glucoză la muşchi şi a închis aparatul digestiv.
Ambele grupuri au simţit aceleaşi schimbări fizice, dar modul în care s-au comportat asistenţii a creat un înţeles diferit pentru aceste schimbări fizice şi acele înţelesuri au făcut diferenţa între anxietate şi entuziasm.
Schimbă înţelesul unei experienţe şi experienţa se schimbă.
Regretatul Viktor Frankl, un psihiatru şi un supravieţuitor al lagărelor de concentrare ale lui Hitler adesea schimba înţelesul evenimentelor pentru pacienţii săi şi astfel le schimba viaţa. De exemplu, un om bătrân şi foarte deprimat a venit să-l vadă pe Frankl. Soţia lui murise şi ea fusese pentru el mai mult decât orice pe lume .
„Ce s-ar fi întâmplat,” îl întrebă Frankl pe om, „dacă tu ai fi murit primul şi soţia ta ar fi supravieţuit?”
Omul a răspuns: „Vai, ar fi fost groaznic pentru ea; cat de mult ar fi suferit!”
„Vezi,” spuse Frankl, „ea a fost cruţată de suferinţa asta, şi eşti tu cel ce a cruţat-o de suferinţa aceasta; dar acum trebuie să plăteşti preţul pentru aceasta trăind mai departe şi jelind-o.”
Omul nu a mai spus nimic. A strâns mana doctorului Frankl şi a ieşit împăcat. Frankl a scris:
Suferinţa încetează să fie suferinţă atunci când ea capătă un înţeles, cum ar fi de exemplu înţelesul unui sacrificiu.
Înţelesul pe care îl acorzi vieţii tale poate face diferenţa dintre anxietate şi entuziasm, dintre lipsa de speranţă şi curaj, dintre eşec şi succes şi chiar dintre a trăi şi a muri aşa cum a descoperit Frankl în lagărele de concentrare.
Ai ceva control asupra modului în care interpretezi evenimentele din viaţa ta. Înţelesul evenimentelor nu este scris în piatră. Îţi poţi crea înţelesuri mai utile. Singurul lucru de care e nevoie este să te gândeşti puţin.